• Anasayfa
  • Blog
  • Yalıtımsız Çelik Evler Nerelerde Kullanılır?

Yalıtımsız Çelik Evler Nerelerde Kullanılır?

Yalıtımsız Çelik Evler Nerelerde Kullanılır?

Ülkemizde pek çok farklı yapı, pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Çelik evlerin en önemli özelliği yüksek dayanıklılıklarıdır. Özellikle izolasyon kullanılmayan bu modeller, uygun fiyatlı olurken sağlamlığı da sağlayabildiği için çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu yapıların en büyük avantajlarından bir tanesi ise uygun prefabrik ev fiyatı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu yapılar diğer betonarme yapılara göre oldukça uygun fiyatlıdır. Yalıtımsız olan bu evler atölye, garaj, depo, tersane ve diğer alanlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlam, uygun fiyatlı ve kısa sürede monte edilebilir olması bu yapıların avantajları arasında yer almaktadır. Ayrıca kullanım amacına göre özelleştirilebilir olması sayesinde birçok sektörde kullanışlı hale gelmektedir.

  • Atölye veya stüdyo olarak kullanın

Çelik kullanılarak üretilen bu evler genellikle mekanik işlemlerin ve imalatın yapıldığı atölye olarak kullanılabilir. Yapı malzemelerinin sağlam ve dış etkenlere dayanıklı olması, büyük makinelerin kurulacağı ortamlar için uygundur. Ayrıca yapının içerisi boş olduğu için makineleri istediğiniz gibi yerleştirebilirsiniz.

  • Garaj olarak kullanın

Araç depolama amaçlı garaj olarak da sıkça kullanılıyor. Çelik yapısı, rüzgar, yağmur ve ultraviyole ışınlarının neden olduğu bozulmayı önleyecek şekilde tasarlanmıştır ve bu sayede otomobil ve motosikletler için garaj olarak kullanılabilir. Yalıtım olmadığından havalandırmanın sağlanması ve rutubet yapmaz. Paslanmadığı için uzun yıllar boyunca kullanılabilir.

  • Depo veya hangar olarak kullanın

Çelik kullanılarak üretilen evler depo ve hangar olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tarz bir kullanımın avantajı, hangar maliyetini düşük tutarken geniş bir alan sağlayabilmesi ve fabrika malzemelerinin veya zirai ekipmanların depolanması için kullanılabilmesidir. Ayrıca bazı zirai ürünlerin depolanması için de bu yapılar kullanılıyor. Taşınabilir yapının bir diğer avantajı ise hızlı bir kurulum süreci sağlaması, dolayısıyla hemen üretime başlanabiliyor.

  • Tersane ve endüstriyel uygulamalar

Çelik kullanılarak üretilen evler tersanelerde, rıhtımlarda ve ağır sanayi atölyelerinde de kullanılmaktadır. Büyük gemilerin ve makinelerin bakımı, çelik bir yapı ile kolayca sağlanabilen geniş alanlar ve yüksek tavanları olan yapıların içerisinde yapılıyor. Dayanıklılığın istendiği ortamlara da uygun olduğundan birçok endüstriyel tesiste kullanılmaktadır.

Çelik Evler Ne Kadar Dayanıklıdır?

Son zamanlarda pek çok farklı alanda çelik kullanılarak üretilen evler kullanılmaktadır. Nitekim bu evler oldukça dayanıklı olmasının yanında çelik ev fiyatları da oldukça uygundur. Çelik kullanılarak üretilen evler yüksek mukavemetli yapı malzemelerinden yapılır ve bu nedenle son derece dayanıklıdır. Özellikle deprem ve şiddetli rüzgar gibi doğa olaylarına karşı dayanıklılığı dikkat çekmiş olup, başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde kullanımı yaygınlaşmaktadır. Çelik evlerin en büyük özelliklerinden biri depreme dayanıklı olmasıdır. Çelik hem esnek hem de sağlamdır ve sarsıntıya uygun şekilde esneyerek depremin sarsıntı enerjisini dağıtır. Genel yapısı geleneksel ahşap ve betonarme evlere göre daha hafif olup, temele daha az yük bindirdiğinden çökme riski de azalıyor.

Çelik kullanılarak üretilen evler depreme ve şiddetli rüzgarlara dayanıklı, uzun yıllar kullanılabilen dayanıklı evlerdir. Özellikle depremlerin sıkça yaşandığı ülkemiz gibi bir ülkede güvenli bir yaşam için bu evlerin kullanılması gerekmektedir. Eğer dayanıklılık sizin için önemliyse çelik kullanılarak üretilen bir ev sağlam bir seçimdir. Kuvvetli rüzgarların yaşandığı ve yüksek rakım bölgelerde çelik kullanılarak üretilen evler, rüzgar basıncına karşı dayanıklılıkları nedeniyle çok fazla kullanılıyor. Çelik bağlantıların sıkı bir şekilde sabitlenmesi ve yapının rüzgarda savrulmasını zorlaştıran tasarımı sayesinde yüksek düzeyde güvenlik sağlanmıştır. Özellikle prefabrik yöntemle üretilen bu evler, üretim aşamasından itibaren şiddetli rüzgarlara dayanıklı olarak tasarlanmaktadır.

Bu yapılar uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Çünkü çelik malzeme olarak korozyona dayanıklı bir malzemedir ve eğer uygun şekilde boyanır ve pas önleyici kaplamalar kullanılırsa, eviniz pek çok farklı faktöre karşı dayanıklı hale gelecektir. Bu kapsamda bu evler oldukça uzun zaman kullanılabiliyor. Ayrıca tahta kurusu gibi zararlıların zararlarına maruz kalmadığı için düzenli bakım maliyeti yok denecek kadar azdır. Ayrıca yangına dayanıklı olması sebebiyle yangının yayılma riskinin düşük olması da güven verici olmasının bir diğer nedenidir.

Tek Katlı Çelik Evlerin Özellikleri Nelerdir?

Tek katlı olan bu evler, ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılmaktadır. Özellikle köylerde çok fazla kullanılmaktadır. Hafif çelik kullanımı sayesinde yapı, depreme ve şiddetli rüzgarlara karşı dayanıklı hale geliyor. Tek katlı olan bu evler sağlam, ekonomik ve işlevsel evlerdir. Depreme dayanıklılık, yalıtım ve üretim hızı arasında iyi bir denge sağlaması nedeniyle pratik ve kullanımı kolay bir yapı seçeneği olarak dikkat çekiyor.

Çelik iskeletler hem sağlam hem de esnektir, bu sayede bu evler depreme dayanıklıdır. Özellikle tek katlı yapıların bir avantajı da, alçak olmaları nedeniyle sarsıntılardan ve rüzgarın etkilerinden daha az etkilenmeleridir. Ayrıca duvar ve kolonların sağlamlığı eşit olarak dağıtılarak, dayanıklılık daha da artırılıyor. Çelik kullanılarak üretilen evler çoğunlukla prefabrik yöntemler kullanılarak üretilir. Ahşap veya beton yapılara kıyasla, bu evler oldukça hızlı üretilmektedir. 

Çelik kullanılarak üretilen evlerde yalıtım malzemesi olarak çoğunlukla EPS strafor ve taş yünü kullanılmaktadır. Bu sayede evin içerisi yazın serin, kışın sıcak olabiliyor. Ayrıca dışarıdaki gürültüyü azaltmak ve sessiz bir ortam yaratmak için çift camlı pencereler kullanılıyor. Tek katlı olan bu evler genellikle sadece ev olarak değil, aynı zamanda ofis, stüdyo ve depo olarak da kullanılmaktadır. Yapı mimarisi serbestçe değiştirilebildiği için amaca göre kişiselleştirme yapmak kolaydır.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç