Ülkemizde birçok farklı taşınabilir yapı türü bulunmaktadır. Ancak bu yapılar dışarıdan normal betonarme evler gibi göründüğünden çoğu kişi bu evlerin farkında değildir. Bu kapsamda kırsal alanlarda prefabrik bağ evi gibi alternatifler kullanılırken, şehirde daha farklı alternatifler kullanılmaktadır. Bu yapıların birçok farklı kullanım alanı da bulunmaktadır. Şantiyelerden tutunda dışarıda çok gördüğümüz evlere kadar kullanılabilirler. Bu kapsamda zaman içerisinde bazen bakım ve onarım gerektirebilirler.
Her evin bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Bu ömür süresince evler hiçbir sorun olmadan genellikle kullanılır ancak ara ara bakım yapmak önem arz eder. Bakım yapılmadığı takdirde ise bu yapılar üzerinde oluşan hasarlar zaman içerisinde onarıma ihtiyaç duyabilir. Bu yapılar zaman içerisinde kurulduğu alana göre deprem ve tornado gibi afetlerden sonra bazı hasarlar meydana gelir. Bu yapılar çoğunlukla deprem gibi doğal afetlere dayanabilir ama bazen hesap dışı ve aşırı doğal afetler olabiliyor. Bu kapsamda sel felaketi, tayfun, deprem gibi aşırı doğal afetlerde bu yapılar hasar görebilir. Bu kapsamda sahip olduğunuz yapıyı tamir ettirmeniz gerekir. Bu hususta aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Hasarın tespiti oldukça önemlidir. Bu kapsamda hasar tespiti yaparak bir usta çağırabilirsiniz veya kendiniz tamir edebilirsiniz. Bu kapsamda her inşaatta kullanılan malzemelerden kullanabilirsiniz. Öncelikle hasar tespiti yapılmalıdır, bu hasarı göz ile kontrol ederek yapabilirsiniz.
Hasarın tespiti yapıldıktan sonra malzemelerin bir listesi çıkarılabilir. Bu kapsamda tamir yaparken tekrar olmayacak biçimde yapmanız önerilmektedir. Bu kapsamda kaliteli malzemeler kullanabilirsiniz. Böylece tamirini yaptığınız yerden tekrar bir hasar oluşmasının önüne geçebilirsiniz.
Taşınabilir yapılar, oldukça sağlamdır. Bu evlere yapılacak bakım özünde oluşabilecek hasarların önüne geçmektir. Bu kapsamda çok fazla bakım gerektirmezler. Nitekim bakım konusunda bir rehberde yoktur. Bu kapsamda yapıyı düzenli olarak temizlerseniz, bu yapı için en iyi bakım olacaktır. Bunların dışında ev düzenli olarak kontrol edilebilir. Bunların dışında herhangi bir bakım yapmanıza gerek yoktur. Ancak yapı kurulmadan önce zemin betonunun iyi ve özenli bir şekilde atılması önem arz eder. Sıhhi ve elektrik tesisatların iyi çekilmesi gerekmektedir. Bu alanda yapılan kaliteli işlerin getirisi, tamir yapmamak yani daha doğrusu arıza vermemesi olacaktır.
Taşınabilir yapılar üretilmeden önce belirli mühendislik baz alınarak üretilmektedir. Bu kapsamda birçok farklı malzeme de kullanılmaktadır. Bu prefabrik evler yıllar içinde önemli ölçüde popülerlik kazanmıştır. Geleneksel inşaattan daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir seçenektir. Zaman geçtikçe ve kullanılan teknoloji ve malzemelerdeki gelişmelerle bu yapılar oldukça dayanıklı ve güçlü olabilir.
Bu yapıların üretim süreci tamamen hassas mühendisliğe dayanan bir inşaat sürecidir. Kontrollü bir fabrika ortamında üretilen bileşenlerin yanlış ölçümlerden, kötü bir şekilde birleştirilmiş parçalardan veya olumsuz çevresel faktörlere maruz kalan malzemelerden etkilenme olasılığı daha düşüktür. Bu, her bileşen en iyi şekilde monte edileceğinden bu alanda daha sağlam yapılar elde edilmektedir.
Günümüzde binalar yüksek kaliteli malzemelerden yapılmaktadır. Aşırı hava koşullarına, aşınma ve yıpranmaya veya hatta sismik aktiviteye karşı dayanıklılık için bu malzemeler yapı bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Bunun nedeni önceden metal bilimi konusunda uzman mühendislerin yapmış olduğu analizlerdir. Aslında, birçok yapı, daha geleneksel yöntemlerle inşa edilen yapılarla aynı güvenlik ve dayanıklılığı karşılamak veya hatta aşmak üzere tasarlanmıştır.sssss
Herhangi bir binanın dayanıklılığının en kritik yönleri, çeşitli hava koşullarına karşı direnç göstermesidir. Ülkemizdeki her yapı dört mevsim farklı hava olayları ile karşı karşıya kalabilir. Şiddetli yağmurdan kuvvetli rüzgarlara, hatta şiddetli tipilere kadar bu yapılar dayanabilir. Doğru şekilde yalıtılır ve hava koşullarına karşı dayanıklı hale getirilirse, neme ve aşırı sıcaklıklara karşı büyük direnç sağlanır. Bu yapılar üzerinde doğru yalıtım malzemeleri kullanıldığı için dışarıda bulunan hava durumundan yapı içerisindeki insanlar etkilenmemektedir.
Bu yapılar, sismik ve yük kuvvetlerini taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Malum ülkemiz deprem kuşağında bulunmaktadır. Bu yapılar sismik etkiden kaynaklanan sismik kuvvetleri emecek ve dağıtacak şekilde tasarlanır, böylece yapıdaki arıza olasılığı en aza indirilir veya ortadan kaldırılır. Ayrıca ağır yükleri taşıyacak şekilde tasarlanabilir ve bu da çok çeşitli durumlara uygulanabilir. En basiti bu yapılar tek katlı veya iki katlı olarak üretilir. Yalnızca bu özelliği dahilinde bile depreme karşı dayanıklıdır. Kullanılan yalıtım malzemeleri ise kolay kolay yanmaz. Bu kapsamda yangına da dayanıklıdır.