• Anasayfa
  • Blog
  • Prefabrik Şantiyelerde Karşılaşılan Zorluklar ve Çözüm Yolları

Prefabrik Şantiyelerde Karşılaşılan Zorluklar ve Çözüm Yolları

Prefabrik Şantiyelerde Karşılaşılan Zorluklar ve Çözüm Yolları

Ülkemizde pek çok farklı inşaat projesi bulunmaktadır. Bu projelerde ise pek çok farklı zorluk olabiliyor. Bu zorluklardan bazıları şantiye alanının güvenliği ile ilgili iken, bazıları şantiye alanında çalışan işçilerin ihtiyaçları ile ilgilidir. Personellerin ihtiyaçlarını karşılamak için prefabrik şantiye modelleri çok fazla kullanılmaktadır. Bu yapılar, bir inşaat sahasındaki operasyonları hızlı, esnek ve daha uygun fiyatlı hale getirdi. Şantiyelerin diğer tüm şantiyeler gibi, bazı zorlukları vardır. Bu tür zorlukları belirlemek ve bunlarla uygun şekilde başa çıkmak, bir sahayı başarılı bir şekilde yönetmenin anahtarıdır. 

Şantiyelerde kullanılan bazı yapıların kurulumu oldukça önemlidir. Ayrıca bu tarz yapılar için alan ayrılması gerekir. Bu yapılar ofisler, yatakhaneler, yemekhaneler ve tuvaletlerdir. Bu yapıların, şantiye içerisinde önemli alanlara konumlandırılması gerekir. Örnek olarak yatakhanelerin şantiyenin biraz dışına kurulması daha iyi olacaktır. Şantiyeler gürültülü alanlar olduğu için, yatakhane içerisinde dinlenen personelin sesten etkilenmemesi gerekir. Ayrıca bu yapılarda yalıtım yapılmaktadır. Bu yapılar yerden tasarruf etmek için özelleştirilebilir veya kademeli bir şekilde yerleştirilebilir. Düzenlerin önceden planlanması, işlevsellikten ödün vermeden mevcut alanın verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Prefabrik Şantiye Binalarında Yalıtım

Bu yapılar, ülkemizin pek çok farklı yerinde kurularak kullanılmaktadır. Bu kapsamda yapının yalıtımlı olması gerekir. Bu yapılar, özellikle aşırı hava koşullarında konforlu sıcaklıkları korumada zorluklarla karşı karşıyadır. Kötü yalıtım, enerji verimsizliğine yol açabilir. Isıtma ve soğutma için yüksek kaliteli yalıtımlı paneller ve enerji tasarruflu sistemler. Hava geçirmez yapının sağlanması kışın ısı kaybını azaltır ve yazın iç mekanları daha serin tutar. 

Bu yapılarda yalıtım için duvarlarda polistren köpük kullanılırken, çatı bölümünde taşyünü kullanılmaktadır. Bu malzemeler oldukça kaliteli ve uzun ömürlüdür. Ayrıca kolay tutuşmazlar. Bu açıdan baktığımızda yangına dayanıklı bir malzemedir. Bunlara ek olarak çift cam PVC pencereler kullanılmaktadır. Böylece yapı sıvı, ses ve ısı yalıtımlı hale gelir. Sürdürülebilir enerji çözümleri için güneş panelleri de kullanılabilir. Böylece bir off-grid sistem kurulabilmektedir. Böylece yapı kendi enerjisini, kendi bünyesinde üretebilecektir. Yapıyı kullanan personel ise enerjiyi iş için kullanabilecektir. 

Bu yapıların uzak veya zorlu yerlere taşınması gerekebilir ve bu da lojistik açıdan sorunlu olabilir. Bazı durumlarda, dar yollar veya engebeli arazi nedeniyle şantiye erişimi kısıtlanabilir. Bu yapılar, zorlu  nakliye için daha küçük, daha yönetilebilir parçalara bölünerek taşınabilir. Vinçler ve modüler montaj teknikleri kullanmak nakliye sürecini daha da basitleştirecektir.

Prefabrik Şantiye Binaları Ne Kadar Dayanıklı?

Ülkemizde insanlar ev bakarken en çok dikkate aldığı konu dayanıklılıktır. Çünkü ülkemizde çoğu yapı bu konuda eksiktir. Ancak prefabrik evler hem uygun fiyatlı hemde dayanıklıdır. Bu açıdan baktığımızda bu tarz yapılar dayanıklıdır. Ancak evinizin veya sahip olduğunuz yapının bakımlarını aksatmazsanız herhangi bir onarıma gerek kalmayacaktır. Keza bu yapılar en kaliteli ve dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda hava koşullarına dayanıklı boyalar kullanmak, yapıların ömrünü uzatır. İnşaat sahaları atık yaratır ve önceden üretilmiş üniteler sürdürülebilirlik düşünülerek tasarlanmazsa bu atık artar. Doğada geri dönüştürülebilir olan yalnızca çevre dostu yapıları kullanmanız önemlidir. Kurulum ve söküm sırasında atık yönetimi de çevresel ayak izini azaltmaya yardımcı olacaktır. Nitekim bu yapılarda kullanılan malzemelerin çoğu geri dönüştürülebilirdir. Bu sayede yapılar çevre dostu yapılardır.

İşgücü için yatakhaneler, yemekhane ve tuvaletler gibi yeterli imkanların sağlanması gerekir. İyi havalandırma, temizlik ve aydınlatma sağlayan, personellerin ihtiyaçları dikkate alan tesisler tasarlanmalıdır. Yerler, kompakt olsalar bile açık, havadar ve düzenli hissedilecek şekilde üretilmektedir. Buda işçilerin genel konforuna ve verimliliğine olumlu katkıda bulunur. Önceden üretilmiş ünitelerin belirli bir bölgedeki belirlenmiş yönetmeliklere ve sağlık standartlarına uymasını sağlamak çok zaman ve karmaşıklık gerektirebilir. Bu durum şantiyeler için gerekli değildir. Çünkü bu tarz yapılar şantiyelerde geçici olarak kullanılmaktadır. Daha fazla güvenlik için yangına dayanıklı malzemeler, acil çıkışlar ve kaymaz zeminler talep edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç