• Anasayfa
  • Blog
  • Prefabrik Okulların Bakımı Nasıl Yapılır?

Prefabrik Okulların Bakımı Nasıl Yapılır?

Prefabrik Okulların Bakımı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde pek çok farklı yapı türleri kullanılmaktadır. Bu yapılar ülkemizin çok farklı farklı yerlerinde kullanılabiliyor. Nitekim prefabrik okul binaları da bu yapılardan bir tanesidir. Bu okullar verimli, dayanıklı, esnektir ve hızlı bir şekilde kurulabilir, böylece eğitim için bu yapılar hızlı bir şekilde kurulabilir. Bu yapıların bakımı oldukça kolaydır ve bakımı yok gibi diyebiliriz. Ancak diğer tüm yapılar gibi, uzun süre dayanmaları ve güvenli olmaları için düzenli bakıma ihtiyaçları vardır. Uygun bakım, yalnızca güzel görünümlerini korumakla kalmaz, aynı zamanda yıllar boyunca işlevselliğini de artırır. 

Bu kapsamda yapıyı düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Duvarlarda, çatılarda ve derzlerde aşınma ve yıpranma olup olmadığını kontrol edin. Ayda bir veya iki ayda bir bu şekilde kontrol yapmak iyi olacaktır. Bu, binanın yapısal bütünlüğünün korunmasına yardımcı olacaktır. Dış cephe, yüzeyleri aşındıran kir ve kirleticileri gidermek için hafif sabun ve suyla yıkanmalıdır. İç mekan, zeminler, duvarlar ve armatürler, öğrenciler ve personel için sağlıklı bir ortam sağlamak için düzenli olarak temizlenmelidir. 

Nem, özellikle nemli iklimlerde evler için yaygın bir sorundur. Nem yapının içerisinde rutubet oluşmasını sağlayabilir. Bu kapsamda kapı ve pencerelerin etrafındaki contaları sağlam olduklarından emin olmak için inceleyin. İç mekan nem seviyelerini düzenlemek ve küf ve mantar oluşumunu önlemek için nem gidericiler kullanılabilir. Ancak bu yapılarda sağlam bir şekilde yalıtım yapıldığı için dışarıdaki nem içeriye giremez. Çatı, bu okulların çok önemli bir parçasıdır. Drenajı tıkayarak suyun birikmesine neden olabilecek yaprakları ve dalları düzenli olarak temizleyin. 

Prefabrik Okullarda Yalıtım

Ülkemizde yalıtım çok önemlidir. Bir yapı satın alınacağı zaman yalıtım çok sorulan bir husus olmuştur. Uygun yalıtım ve havalandırma ile konfor ve enerji verimliliği sağlanır. Yalıtımın etkinliğini azaltacak herhangi bir kırık veya hasar olup olmadığını incelemek gerekir. Bunun yanında bu yapılarda iyi bir yalıtım yapmak gerekmektedir. Bir okul ortamında, çok kullanılan kapı ve pencerelerin durumu iyi olmalıdır. Menteşelerin, kilitlerin ve çerçevelerin sağlam olduğundan emin olun. Güvenlik ve enerji verimliliği için kırık camları ve yıpranmış hava yalıtım şeritlerini değiştirin.

Bu yapıların yalıtımında duvar ve çatı bölümüne çok önem verilmektedir. Nitekim duvarlarda EPS strafor kullanılmaktadır. Bu malzeme kolay tutuşmayan bir malzeme olduğu için yapı yangına da dayanıklı hale gelir. Çatı bölümünde ise taşyünü gibi dayanıklı malzemeler kullanılmaktadır. Böylece çatı bölümüne ne kadar kar veya soğuk gelirse gelsin, bu soğuk yapının içerisine girmeyecektir. Bunun yanında kullanılan pencereler de yalıtımı tamamlamaktadır. Kullanılan pencereler çift cam PVC pencerelerdir.  

Zamanla aydınlatma, sıhhi tesisat ve mobilya gibi tesisatlarda güncellemeler veya değişiklikler gerekebilir. Yeni malzeme seçimi için güvenlik ve işlevsellik listenin başında gelmelidir. Kaymayan zeminler ve enerji tasarruflu aydınlatmalar öğrenme ortamında iyileştirmeler yapmak için harika yollardır. Okul personeli neye bakmaları ve herhangi bir sorunu nasıl bildirmeleri gerektiği konusunda eğitilmelidir. Bir okulun bakımı, düzenli bakım ve zamanında temizlik yapılmasıdır. Düzenli olarak denetlenir ve temizlenir, çatı ve izolasyon gibi kritik alanlara gereken dikkat gösterilirse, bu yapılar uzun yıllar boyunca oldukça etkili bir şekilde kullanılabilir. 

Zorlu Arazilerde Prefabrik Okullar Kurulabilir Mi?

Ülkemiz, coğrafya açısından deprem kuşağında yer almaktadır. Ayrıca ülkemiz çok fazla değişken coğrafik özelliklere sahiptir. Hal böyle olunca prefabrik evler veya okullar sağlam olması gerekmektedir. Bu okullar, geleneksel inşaatın mümkün olmadığı veya tamamen uygulanamaz olduğu zorlu yerlerde kurulabilmektedir. Uzak köylerden afet riski taşıyan bölgelere kadar, bu yapılar en zorlu koşullarda tasarlanır ve kurulabilir. Bunun yanında afet sonrasında çocukların eğitiminin devam edebilmesi için kurulabiliyor. 

Bu okulların kullanımından elde edilebilecek en iyi faydalar arasında, esneklikleri yer alır. Bu kapsamda her türlü alana kurulabilir. Düz olmayan bir yüzey veya kaya, standart bir inşaat için alanı için olumsuz bir durum iken, bu durumda, bu yapılar güvenlik ve sağlam bir yapı sağlamak için zemine sabitlenecektir. Kırsal alanlarda geleneksel inşaat yapımı oldukça zordur. Çünkü malzemelerin ve kalifiye iş gücünün taşınması oldukça zordur. Bu yapılar fabrikalarda üretilir, yapı bileşenlerin kurulacak yere taşınmasını ve sahada hızla monte edilebilmesini sağlar. 

Bu okullar hafif ama dayanıklı malzemelerden yapılır. Bu sayede, erişilemeyen yerlere kolayca taşınmasını mümkündür. Dayanıklı malzemeler, yalıtımlı panellerle birlikte yapı, sağlamlık sağlar. Malzemeler ayrıca hava koşullarına bağlı aşınmaya karşı direnç gösterir ve bu nedenle binalar sert iklim koşullarına uygundur. Zorlu arazilerde genellikle şiddetli yağmur, kuvvetli rüzgar veya yüksek sıcaklık gibi aşırı hava koşulları bulunur. Bu okullar bu tür koşullara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. 

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç