Ülkemizde, birçok farklı tasarımda ve özellikle taşınabilir yapı kullanılmaktadır. Bu yapılar pek çok farklı yerde kullanıldığı için prefabrik ev fiyatları da oldukça uygundur. Bu evler uygun fiyatlı olmaları, verimlilik ve esneklik sunması nedeniyle popüler hale geldi. Bununla birlikte, diğer tüm yapı türleri gibi, dayanıklılığı bazı kritik faktörlere bağlı olacaktır. Bu faktörler ise aşağıdaki gibidir.
Bir evin dayanıklılığı, yapımında kullanılan malzemelerle başlar. Bu yapılar oldukça dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bu yapılarda kullanılan yüksek kaliteli çelik ve kaliteli yalıtım malzemeleri, çevredeki kötü koşullara ve zamana kesinlikle dayanabilir. Öte yandan, düşük kaliteli malzemeler daha hızlı bozulabilir ve sonunda zamanla evin yapısal bütünlüğünü etkileyebilir. Sağlam malzemeler seçmek, doğrudan evin ömrüne yatırım yapmak anlamına gelir ki bu tarz yapıların üretiminde kullanılacak malzemeleri sizlerde seçebilirsiniz.
Evin dayanıklılığı büyük ölçüde yerleştirildiği ortamdan etkilenir. Örneğin, yoğun yağış, kar yağışı veya kuvvetli rüzgarlar, çatıyı güçlendirmek için metal veya gelişmiş yalıtım kullanmak gibi ek işçilik gerektirir. Daha ılıman iklimlerdeki evler genellikle daha az aşınma ve yıpranır. Ancak bu yapılarda kullanılan kaliteli malzemeler sayesinde bu yapılar uzun süre kullanılabilmektedir.
Bu tarz evler, yüksek standartlara göre üretilmektedir. Bu sayede geleneksel olarak inşa edilen betonarme evler kadar uzun süre dayanabilir. Uygun hizalama, güvenli tesisat elemanları ve montaj, evin sağlamlığına ve dayanıklılığına katkıda bulunacaktır. Yapının sürdürülebilirliği için, inşaat ekibinin katı yönergeleri ve kalite kontrollerini takip etmesi çok önemlidir.
Sıcaklık düzenlemesi, bir evin yapısının korunmasına önemli ölçüde korur. İyi yalıtım, termal genleşmeyi ve büzülmeyi önlerken, verimli havalandırma nemi azaltır. Bu faktörler, konforun yanı sıra malzemelerinin erken bozulmasını veya kırılmasını da önlemeyecektir.
Ülkemizde, her ne kadar ücret ödersek ödeyelim, satın aldığımız herhangi bir şeyi uzun süre kullanmak isteriz. Bu gayet normal bir istektir. Bu kapsamda prefabrik şantiye modelleri uzun ömürlü ve dayanıklı olacak şekilde tasarlanmakta ve üretilmektedir. Bu kapsamda bu yapıların tasarımları çizilmeden önce bir takım AR-GE çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sırasında ülkemizde bulunan iklim ve çevre koşulları da dikkate alınmıştır. Bu çalışmalar, hem mimari hem de mühendislik olarak tamamlanmış ve ortaya bu taşınabilir evler çıkmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda ise evlerde herhangi bir sızıntıyı önlemek için sızdırmazlık maddeleri kullanılır. Uzun süreli kullanım testlerinde herhangi bir hasar veya zayıf nokta olup olmadığını kontrol etmek için düzenli denetimler yapılmıştır. Yapı malzemelerini çevresel stresten koruyacak modern yalıtım teknikleri kullanılmıştır.
Ülkemizde üretilen ve kullanılan tüm taşınabilir yapılar oldukça kaliteli ve dayanıklıdır. Keza bu evler verimlilik, uygun fiyat ve esneklik sağlaması için üretilir. Yine de ne kadar dayanıklı kalacakları bir kaç faktöre göre değişebilir. Bu faktörlerden birisi de yalıtımdır. Yalıtım genellikle enerji verimliliği ve konfor açısından düşünülse de, bu evlerin yapısal bütünlüğünü korumada çok önemli bir rol oynar.
Su, herhangi bir yapının en büyük düşmanlarından biridir ve buna bu evler de dahildir. Yalıtım, küf, mantar ve çürüme olasılığını azaltmak için bu yapılar yalıtılmaktadır ve yalıtım su bariyeri sağlar. Doğru şekilde monte edilen yalıtım, nemin duvar ve tavan boşluklarına girmesini önler ve evin yapısal bileşenlerini yıllar boyunca korur. Sıcaklıkların sık sık değiştiği bölgelerde yapı malzemesenin genişlemesine ve büzülmesine neden olarak çatlaklar meydana gelebilir. Yalıtım, tüm yapı bileşenleri genleşmeden korur ve bu sayede tüm yapının ve kaplamaların ömrünü uzatmaya yardımcı olur.
Yalıtımlı duvarların ve çatıların fiziksel avantajı aşırı iklim değişikliklerinden kaynaklanan hasarı bile en aza indirir. Rüzgar, yağmur ve kar gibi dış etkenler, uygun şekilde korunmadığında bir evin dış cephesini bozabilir. Yalıtım, sert hava koşullarının yapısal malzemeler üzerindeki etkisini azaltarak ek bir savunma katmanı sağlayarak yardımcı olur. Yalıtımın rolü, dayanıklılığın öncelik olduğu aşırı iklimlere sahip bölgelerde özellikle önemlidir.