• Anasayfa
  • Blog
  • Prefabrik Evlerde Soğuk Bölgeler İçin Nasıl Bir Çözüm Üretiyorsunuz?

Prefabrik Evlerde Soğuk Bölgeler İçin Nasıl Bir Çözüm Üretiyorsunuz?

acm-1-1643141823

İnsanların yaşam alanları birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Soğuk bölgeler iş, hayat şartları ve doğal güzellikleri sebebiyle birçok kişinin tercih ettiği yaşam alanlarında olabilir. Bu bölgelerde yaşayıp prefabrik ev düşünen kişilerin aklında genelde burası soğuk burası olmaz algısı oluyor fakat bu yanlış bir düşüncedir. Bilinenin aksine dünyanın en soğuk alanlarında insanlar yaşam yerleri olarak prefabrik evleri tercih ediyorlar. Bu hususta yapının betonarme veya prefabrik olmasından ziyade üretimde kullanılan malzemeye ve üretimde kullanılacak materyallerin tercihine dikkat etmek gerekiyor. 
Taşınabilir ve modüle edilebilir yapılarıyla prefabrik evler, bugünlerde oldukça dikkat çekmektedir. Her ihtiyaca uygun hazırlanan prefabrik ev fiyatlarıyla da her geçen gün popüler olmaya devam etmektedir. Soğuk iklimlere sahip bölgelere prefabrik ev yaptırmak isteyen kullanıcıların kafasında bir soru vardır.

Prefabrik evler soğuk olur mu? Bu sorunun sebebi prefabrik evlerin betonarme evler gibi sabit yapılar olmamasından kaynaklanır. İnsanlar taşınabilir bir ev gördüğünde bu ev nasıl dayanıklı olabilir ki veya bu ev nasıl soğuk iklime sahip bölgelerde ısınabilir ki diye düşünsede işin aslı hiç de öyle değildir. 

Prefabrik Evlerde Kullanılan İzolasyon Yöntemleri Nelerdir?

Sadece prefabrik evlerin değil bütün evlerin ısınmasının tek sebebi izolasyondur. Betonarme evlere uygulanan bütün izolasyon yöntemleri prefabrik evlere de uygulanmaktadır. Çatıda kullanılan galvaniz sac altına, yalıtkan bir takım malzemeler ile izolasyon desteklenir. Galvaniz sac hafif ve yalıtkan bir malzemedir. Yağmur suyunu ve üzerine yağan karı kaydırma özelliği vardır. Aynı zamanda çatılarınızda kış bölgeleri olarak adlandırdığımız doğu illerinde %45 bir çatı eğimi kullanılarak daha dik bir çatı oluşturulur ve fazla olan kar yükünün çatınızda kalması engellenmiş olur.

Dış duvarlarda 10 cm kalınlık arasına konulacak taş yünü gibi izolasyon malzemeler izolasyonu desteklemektedir. 
İzolasyonu destekleyen bir başka unsur ise pencerelerdir. Pencereler yalıtkan malzemelerden imal edilmelidir. Bu malzemelere örnek olarak PVC pencereler gösterilebilir. PVC yapı itibariyle nemi çekmez. Çift cam özelliği sayesinde içerideki ısıyı dışarıya vermez, dışarıdaki soğuğu da içeriye almaz. 

Eğer ki PVC pencereler yerine ahşap doğrama pencereler tercih ederseniz, prefabrik evin izolasyonunda bir gedik açmış olursunuz. Bu gedik size ısınma masrafı olarak geri dönecektir. Ahşap pencereler nemi emer ve bir süre sonra ahşapta emilen yağmur suları da içeriye akmaya başlayacaktır. Bu tarz durumda kalmanıza hiç gerek yoktur. Yalıtkan bir malzeme olan PVC pencereleri seçin. Daha güzel bir görünüm oluşturacağı için ahşap pencereler tercih ediliyorsa PVC pencerelerin ayrıca ahşap görünümlü olanları da mevcuttur. Opsiyon olarak ahşap görünümlü PVC pencereler tercih edilebilir. 
Soğuk iklimdeki bölgelerde konumlandırılmak istenen prefabrik evlerin tek sorunu soğuk değildir. Kar yağdığında evlerin çatısına kar birikir. Bu biriken kar yığınının bir kütlesi vardır. Çok fazla dayanıklı olmaz ise bu biriken kar çatıyla birlikte çökebilir. Fakat kullanılan kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile bu bir sorun değildir. Çatı iskeletindeki bağlantı noktalarında kullanılan çelik konstrüksiyonlar artırılarak üzerine binen yük tam anlamıyla taşınabilir hale gelir.

Isınma için izolasyon yeterli değildir. İzolasyonu tamamlayan bir diğer husus ise ısınma yöntemleridir. Isınma yöntemleri ve izolasyon birbirini tamamlayan işlemlerdir. Biri olmazsa diğeri işe yaramaz. Bu önem arz eden konuyu uzun uzadıya anlattığımız Prefabrik Evlerde Isınma Nasıl Sağlanır? yazımıza bir göz gezdirmeyi unutmayın.

Prefabrik Evler Her Mevsim Şartlarına Uygun mu?

Prefabrik evler her mevsimin getirdiği şartlara uyum sağlayabilirler. Çok yağmur yağışı alan Karadeniz Bölgesine de, çok sıcak olan Ege ve Akdeniz Bölgesine de, çok soğuk iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesine de uygundur. Dört mevsim uzun yıllar kullanım olanağı sunan bu evler ayrıca doğal afetlere de dayanıklı bir şekilde üretilmektedir.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç