• Anasayfa
  • Blog
  • Prefabrik Ev Yapmak İçin İmar İzni Gerekli Mi?

Prefabrik Ev Yapmak İçin İmar İzni Gerekli Mi?

Prefabrik Ev Yapmak İçin İmar İzni Gerekli Mi?

Ülkemizde yasalara uygun olarak pek çok farklı şekilde yapı üretilebiliyor veya inşa edilebiliyor. Bu kapsamda prefabrik evler bir arsaya konulabilmesi için imar izni olması gerekmektedir. İmar izni olmadan yapının kurulumu yapılabilir ancak belediyeler bu durumu kaçak yapı olarak niteleyerek, yıkabiliyor. Yani böyle bir şekilde ev yaptırdıysanız, eviniz belediye ekipleri tarafından yıkılabilir. Ülkemizde bir arsaya herhangi bir ev konulabilmesi veya inşa edilebilmesi için yapı kayıt ruhsatı almak gerekmektedir.

Bir arsa almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Arsanızın tapusu üzerinde, niteliği yazar. Niteliği arazi olan yerlerde yalnızca zirai faaliyetler yapılabilir. Yani bir arazi üzerinde ev yapamazsınız. Bu araziler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından korunmaktadır. Niteliği arsa olan yerlere ev yapabilirsiniz ancak bununda bazı hususları bulunmaktadır. Satın aldığınız yerden kadastral bir yol geçmesi gerekmektedir. Bunun gibi pek çok farklı husus bulunuyor. Sizlerde arsayı satın almadan önce belediyeye giderek, daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Arsanıza Göre Prefabrik Ev Seçmek

Prefabrik ev yaptırmak istediğinizde ilk düşünmeniz gereken şey nasıl bir evde yaşamak istiyorum değil, nasıl bir araziye inşa edeceğim olmalıdır. Seçebileceğiniz ev tipi, arsanızın şekline ve büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir. Yani arsa ile evin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda taşınabilir bir ev tercih edebilirsiniz çünkü bu evler ihtiyacınıza göre özelleştirilebiliyor ve kullanıma hazır bir şekilde kurulabiliyor. Bu evlerin  tek katlı ve iki katlı olmak üzere iki ana tipi vardır. Eğer arsa büyükse ve alanınız da varsa, geniş, tek katlı bir ev seçmeniz mantıklı olacaktır. Odanın bahçeyle bağlantısı olabilir ve yaşam alanlarını sade tutar.

Öte yandan, arazinin sınırlı olduğu veya yapı kapsamında katı kısıtlamaların bulunduğu yerlerde, iki katlı bir bina daha işlevsel ve kullanışlı olacaktır. Alanı dikey olarak kullanarak ihtiyacınız olan oda sayısını ve alanı yaratabilirsiniz. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, ilk kontrol etmeniz gereken şey, yerel yönetimlerden alabileceğiniz yapı ruhsatınızın olup olmadığıdır. Bölgeye bağlı olarak yükseklik ve alan kısıtlamaları olabilir, bu nedenle belediyeler ile koşulların iyice kontrol edilmesi önemlidir. Bu evler, amaca uygun olarak tasarlanabilme esnekliğine sahip olmaları ile öne çıkıyor. Kat planı aynı zamanda aile yapınıza, hobilerinize ve gelecekteki yaşam tarzınıza uyacak şekilde özelleştirilebilir. 

Bu evlerin hepsi yalıtımlıdır. Bu kapsamda evinizin içerisinde yapacağınız ısıtma ve soğutma ihtiyacı bir hayli azalacaktır. Ayrıca çatı kaplama malzemeleri olarak boyalı galvanizli çelik saclar veya metal kiremitler, yalıtım için ise EPS veya taş yünü kullanılmaktadır. Satın alırken arsaya hangi tip evin uygun olacağını göz önünde bulundurmak önemlidir. Boyutun yanı sıra, güneş ışığı, havalandırma, çevredeki manzara gibi konforlu bir yaşam ortamına katkıda bulunacak faktörleri de dikkatlice hesap etmek gerekir. 

Yalıtımsız Çelik Evler Nerelerde Kullanılır?

Ülkemizde evlerde genellikle yalıtım oldukça önemlidir. Hemen hemen herkes bir ev satın alırken, yalıtımına mutlaka bakar. Bu kapsamda çelik ev fiyatları uygundur ancak bu evler dendiğinde akla ilk gelen şey dayanıklılıkları ve ne kadar çabuk inşa edilebildikleridir, ancak aslında yalıtımsız olan bu evlerin de net kullanım alanları vardır. Ev kullanımından biraz farklı olup, daha çok fonksiyonelliğe önem verilmiş, karakteristik özelliklerinden yararlanılmıştır. Bu evlerde dikkat çeken ilk husus, fiyatının düşük olması. Yalıtım ihtiyacının ortadan kalkması sayesinde evin fiyatı oldukça ucuzluyor. Bu nedenle, genellikle ev olarak kullanılmaktan ziyade başka amaçlar için tercih edilirler.

Yalıtımsız olarak üretilen bu evler, genel olarak ahır olarak kullanılabiliyor. Ahır veya barınak olarak kullanıldığı da görülmektedir. Bu tarz bir kullanımda hava sirkülasyonu önemlidir ve yalıtımdan çok havalandırma ve temizlik kolaylığı ön planda tutulur. Bu tarz yerler için sade ve sağlam evler idealdir. Bu evler, atölye ve küçük stüdyo olarak da kullanılmaktadır. Alet ve malzemelerin kullanıldığı ve kısa süreli çalışmaların yapıldığı alanlarda da izolasyona ihtiyacı yoktur. Bunun yerine, yerden tasarruf etmek ve maliyet tasarrufu sağlamak önemlidir.

Bu evlerin bir diğer yaygın kullanım alanı ise garaj olarak kullanılmasıdır. Arabaları, motosikletleri, tarım makinelerini gibi araçları yağmurdan ve güneşten korumak amacıyla bu yapılar tercih ediliyor. Ayrıca tersaneler, tamirhaneler gibi geniş alanlara ihtiyaç duyulan yerlerde de kullanışlıdır. Yüksek tavanlı yapılar büyük parçaların ve makinelerin kolayca yüklenmesini ve boşaltılmasını mümkün kılıyor. Yalıtımsız olarak üretilen bu evlere, çok çeşitli amaçlara uygun bir seçenek olarak, hala birçok inşaat sahasında ihtiyaç duyulmaktadır. Sizlerde hemen ihtiyaçlarınıza uygun bir yapı seçebilir ve satın alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç