Ülkemizde son zamanlarda pek çok farklı yapı türü görebiliyoruz. Bu yapılar bazen geçici, bazen ise kalıcı olarak kullanılıyor. Bu kapsamda kullanılan prefabrik ev fiyatı da oldukça uygun olduğu için ülkemizden her kesim insan bu yapılardan satın alabiliyor. Bu evlerin tasarımı, orada yaşayacak insanların istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Taşınabilir evler planlama, tasarım, imalat ve kurulum süreçleriyle tamamlanır. Tüm süreci sıkı bir şekilde takip ederek hayalinizdeki eve sorunsuz bir şekilde kavuşabilirsiniz. Bir projenin nasıl ilerlediği ile ilgili detaylar ise aşağıdaki gibidir.
Öncelikle ne tür bir ev istediğinize karar vermeniz önemlidir. Bu kapsamda pek çok farklı taşınabilir ev türü bulunmaktadır. Üreticiniz sizler için istediğiniz yapı türünü kullanarak ev yapabilir. Bu kapsamda kaç odaya ve ne kadar büyüklüğe ihtiyacınız var gibi soruları kendinize sormalısınız. Nitekim evin kullanılma amacı ne olacak, mesela ofis mi, ev mi yoksa villamı olacak. Bu soruların cevabına göre bir yapı üretilebiliyor. Bu unsurlar belirlendikten sonra mimari uzman bir kişi tarafından yapının ana plan oluşturulur.
Bu evler dayanıklı olması gerektiğinden yapı yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanmalıdır. Nitekim ülkemizde herhangi bir yapının kurulması için belediyelerden yapı kayıt izni alınmak zorundadır. Hal böyle olunca üreticinizde aldığınız izne uygun bir yapı üretecektir. Yapının depreme ve rüzgara dayanıklı olması gerekir, nitekim ülkemiz deprem kuşağında yer almaktadır. Yapı üretilirken sıhhi ve elektrik tesisatı çekilmektedir. Bu aşamada herhangi bir fonksiyonel sorun olup olmadığı kontrol edilecektir. Ardından evin tasarımına başlanacaktır.
Temel tasarım tamamlandıktan sonraki adım dış ve iç tasarıma karar vermektir. Bu aşamada pencere ve kapıların yerleşimi nasıl olmalı, dış duvarlar ve çatı hangi renk ve malzemeden olmalı gibi soruların cevapları tasarım üzerinde verilmektedir. Sadece pratiklik değil, estetik güzellik de önemli bir nokta. Nitekim bu yapılar, gelişen teknoloji ile birlikte son derece estetik tasarlanabiliyor.
Tasarım tamamlandıktan sonra evin bileşenleri fabrikada üretilir. Bu üretim esnasında yapının panelleri ve çerçevesi fabrikada istenilen ebatta üretilir. Bunun sonrasında iç mekan bileşenlerinin, yani duvarların, kablolama ve sıhhi tesisat çekilir. Tamamlanan yapı bileşenleri, evin kurulacağı alan sevk edilir.
Fabrikada üretilen parçalar, son kurulumun gerçekleştirileceği yere taşınır. Eviniz gelmeden önce düz beton bir zemin hazırlamanız gerekmektedir. Alanında uzman ekipler, evinizin kurulumunu bitirecek ve sizlere evinizin anahtarını teslim edecektir. Bir ev bu şekilde tamamlanmış oluyor.
Mimarlık dendiğinde aklımıza genellikle sabit yapılar gelir. Ancak bazen amaca ve ortama göre taşınabilir yapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda tasarlanan ve üretilen çelik ev fiyatı oldukça uygun olduğu için bu tarz yapılar çok fazla tercih ediliyor. Taşınabilir yapıların dört ana türü vardır. Bunları sizler için aşağıda listeledik. Her birinin özelliklerini iyi anlayıp ihtiyaçlarınıza en uygun yapıyı seçmeniz önemlidir.
Bu tarz yapılar ülkemizde bulunan en uygun fiyatlı yapılardan birisidir. Son derece dayanıklı olup, rüzgara ve yağmura dayanıklıdır. Küçük olduğu için kolay taşınabilir. Kamyon veya vinçle taşınabilir. Bunun yanında bu yapılar kullanılarak daha büyük alanlar da üretilebiliyor. Aynı zamanda yapının içini de istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. Son zamanlarda daha sade tasarımlı ofis veya büfe olarak kullanımı yaygınlaşmıştır.
Bu yapılar, güvenlik görevlilerin kullanımı için tasarlanmış küçük yapılardır. Vinç veya forklift ile kurulumu yapılabilir. İnşaat alanlarında genellikle depo veya bekçilerin görev yaptığı kulübeler olarak kullanılırlar. Betonarme inşaata göre daha ucuzdur. Bu tarz yapılara hayatımızın hemen hemen her yerinde rastlayabiliyoruz.
Prefabrik ev, parçaları fabrikada üretilip, yerinde kurulumu yapılan evdir. Kısa inşaat süresi ve estetik tasarımı sayesinde bu yapılar çok fazla tercih ediliyor. Bunun yanında bu evler genellikle betonarme bir evden daha ucuzdur.
Çelik iskeletli bu evler, yapısı sayesinde deprem sarsıntılarına karşı dayanıklıdır. Ahşap veya betonarme yapılara göre daha dayanıklıdır ve eğer özenli kullanılırsa uzun süre kullanılabilir. Özellikle geniş alanlara ihtiyaç duyulan fabrika ve depo gibi amaçlar için kullanılır.
Ülkemizde bir ev satın alınacağı zaman ilk bakılan husus yalıtım oluyor. Nitekim bir evde yalıtım oldukça önemlidir. Bunun yanında bu tarz taşınabilir evlerde son derece kaliteli ve uzun ömürlü malzemeler kullanılarak yalıtım yapılmaktadır. Bununla birlikte inşaat sektöründe kullanılan yalıtım malzemeleri hemen hemen aynıdır. Çünkü bu malzemeler pek çok farklı yapı üzerinde kullanılabiliyor.