Ülkemizde inşaat teknolojisi oldukça gelişmiştir. Gelişen bu teknoloji ile birlikte taşınabilir yapılar üretilmektedir ki prefabrik ev fiyatları da oldukça uygundur. Bu evlerin fiyatları, çeşitli faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilmektedir. Geleneksel inşaatın aksine, bu evler esneklik, verimlilik ve uygun fiyat sunar. Bu kapsamda bu evlerin fiyatlarını değiştiren bazı kıstaslar bulunur. Bu kıstasları sizler için araştırdık ve aşağıda listeledik.
Boyut, bir evin fiyatını etkileyen en büyük etkenlerden biridir. Ev ne kadar büyükse, imalatı için o kadar fazla malzeme ve zaman gerekir, bu da fiyatı artırır. Benzer şekilde, karmaşık mimariye sahip, birkaç odalı, iki katlı veya özel tasarımlı yapılar daha yüksek bir fiyatlı olacaktır. Küçük yapılar daha bütçe dostu olabilirken, geniş, çok odalı bir ev fiyatı daha da yükseltebilir.
Maliyet, öncelikle malzeme seçimine göre belirlenmektedir. Çelik çerçeveler veya iyi yalıtım gibi kaliteli seçenekler kullanıldığında, evin maliyeti yükseleceği için fiyatı da yükselir. Ek olarak, duvar panelleri ve çatı malzemeleri gibi fiyatlarda önemli değişikliklere yol açar. Çevre dostu malzemeler sürdürülebilirdir ancak daha yüksek bir fiyatlı olabilir, ancak ileride enerji verimliliği maliyetlerinden tasarruf sağlar.
Standart tasarımlar, seri üretildikleri için genellikle en ucuz olanlardır. Düzenlemedeki değişikliklerden daha üst düzey yüzeylere ve özellikler eklemeye kadar uzanan, evi özelleştirebilirsiniz ancak bu fiyatı artıracaktır. Üst düzey mutfaklar veya büyük pencereler gibi özel dokunuşlar arayan kişiler daha fazla ödemek zorunda kalacaktır.
Ülkemizde bu yapıların çok fazla kullanım alanı bulunuyor. Bu kapsamda tasarım olarakta çeşitlidir. Tek katlı modeller olduğu gibi çift katlı modellerde bulunuyor. Ancak bu kapsamda bu evlerdeki bir diğer önemli faktör de yapının bölümlerin sahaya taşınmasıdır. Taşıma maliyeti, üretim tesisi ile kurulum sahası arasındaki mesafeye bağlı olabilir. Sahanın topografyası ve konumu, kurulum için özel ekipman veya ekstra işçilik gerektirebilmektedir.
Bu evlerden bazıları aşırı sıcak veya aşırı soğuk olan bölgelerde de kullanılıyor. Bu tarz hava koşullarında kullanılması amaçlanan evler için yalıtım ve daha dayanıklı malzemeler kullanılması gerekir. Buna ek olarak özel ısıtma ve soğutmayı sağlayan makinelerin kullanılması gerekir. Bu evler şantiye dışında, yani fabrikada üretilse de, bir temele ihtiyaç duyarlar. Kurulumdan önce evin tasarımına uygun olarak zemin betonu atılması gerekir.
Kurulumdan önce, arsanın bulunduğu belediyelerden yapı izninin alınması gerekmektedir. Nitekim her yapının yerel yapı yasalarına ve yönetmeliklerine uyum sağlaması gereklidir. Bazı bölgeler gereksinimler açısından daha yumuşak iken ve bazı bölgeler çok sert kurallara tabiidir. Bu kapsamda belediyelere giderek bilgi alabilirsiniz. Yapılan veya kurulan tüm yapıların izninin olması gerekir. Aksi halde yapı belediye ekiplerince yıkılabilir. Aldığınız izne göre yapının boyutu özelleştirilebilmektedir.
Yalıtım, herhangi bir evin en kritik bileşenlerinden biridir ve bu tarz evler de en kaliteli malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Uygun yalıtım konforu artırır, enerji tüketimini azaltır ve evin dayanıklılığını artırır. Bu evlerin ve çelik konstrüksiyon ev fiyatları da oldukça uygundur. Daha iyi yalıtılmış bir ev, iç mekan sıcaklıklarının daha iyi korur. Daha soğuk aylarda, yalıtım sıcaklığı, evin içerisinde hapsetmeye yardımcı olur, bu da sürekli ısıtmaya daha az ihtiyaç duyulmasını sağlar. Aynı durum, ısının içeri sızmasını önlemek için sıcak bölgelerde de olur, böylece soğutmaya daha az ihtiyaç duyulmasını sağlar. Bu sayede, aylık elektrik faturalarını azaltabilirsiniz.
Yalıtım, iç ve dış ortam arasında bir bariyer görevi görerek sabit bir iç mekan sıcaklığı sağlar. Bu sabit iç mekan sıcaklığı sayesinde, yaşam alanı, dışarıdaki hava koşullarından bağımsız olarak yıl boyunca daha konforlu hale gelir. Yalıtım sadece ısı yalıtımı değil, sesi yalıtımı da sağlar. Yoğun gürültü olan alanlarda veya yol kenarlarında bulunan evler için uygun yalıtım, gürültü kirliliğini keserek daha sessiz ve daha huzurlu bir yaşam alanı sağlar.
Yalıtım sayesinde evlerin zamanla malzeme genleşmesine veya büzülmesine neden olabilecek sıcaklık dalgalanmalarını önler. Yapıya stabilite katar ve evin ömrünü kısaltacak aşınma ve yıpranmayı önler. Bu evlerin yalıtımında kullanılan malzemeler arasında EPS strafor yer almaktadır. Bu malzeme hafif ve dayanıklıdır ve bu nedenle evlerin duvarlarında çok fazla kullanılmaktadır. Bu malzeme boşlukları güzelce kapatır ve iyi yalıtım sağlar. Çatı bölümünde kullanılan bir başka malzeme ise taşyünüdür Bu malzeme hem ısı hem de ses yalıtımı sağlar ve bu da malzemeyi çok yönlü hale getirir.