Tüm konut türleri için olduğu gibi prefabrik ev içinde resmi makamlar aracılığıyla çeşitli izinlerin alınmış olması gerekmektedir. Çünkü diğer tüm yapı bileşenleri gibi prefabrik yapılarda konut sınıfında bulunur. Portatif ve modüler olması prefabrik evlerin yasal konut yaptırımlarından bağımsız olmasını sağlamamaktadır.
Bu nedenle prefabrik ev satın almadan önce mutlaka bu bürokratik işlemleri tamamlamalısınız. Prefabrik ev satın almak istiyorsanız, prefabrik ev satın almanın bürokrasisi ile ilgili olarak tüm detayları
Prefabrik ev sahibi olmak istiyorsanız, mutlaka almanız gereken bazı belgeler bulunuyor. Bu belgeleri almadan prefabrik ev satın alıp, arsanız üzerine kurulumunun gerçekleştirilmesini sağlayamazsınız. Bu işlemleri gerekli belgeleri/evrakları tamamlamadan yapmaya kalkmanız durumunda son derece ciddi cezai yaptırımlar/idari para cezaları karşınıza çıkacaktır. Bu yüzden prefabrik ev sahibi olabilmeniz için tamamlamanız gereken tüm evrakları tamamen hazırlamalısınız. Hazırlamanız gereken prefabrik ev için gereken evraklar;
· Arsanızın bağlı olduğu idariden imar belgesi(Belediye veya il özel idaresi),
· Prefabrik evin kurulacağı arsaya ait tapu belgesi,
· Harita plan örneği(Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden alınır),
· Prefabrik ev projesi(Prefabrik ev firmasından alınır),
· Tesisat projeleri(Mimarlık ofisinden alınır),
Şeklindedir.
Prefabrik ev satın alım sürecini adım adım incelemeniz, gelecekte karşılaşabileceğiniz sorun ve aksiliklerin önüne geçebilmeniz açısından çok önemlidir. Prefabrik ev satın almadan önce adımların tek tek tamamlanması oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Bu kapsamda öncelikli olarak prefabrik ev satışını gerçekleştiren firmaya başvuruda bulunarak, satın alacağını prefabrik yapının taslak projesini temin etmeniz gerekmektedir. Örneğin Prefabrik ev için prefabrik ofis proje taslağı almalısınız.
Bu işlemin ardından bir mimarlık ofisinize bu taslak proje ve arsa konumunun yer aldığı evrak ile başvuru gerçekleştirmelisiniz. Mimarlık ofisi tarafından proje dosyası hazırlanır. Bu proje dosyası içerisinde;
· Mimari proje,
· Elektrik projesi,
· Mekanik projesi,
· Statik projesi,
Yer alır. Hazırlanan proje dosyası ilgili kamu kurumlarından gerekli olan izinlerin alınabilmesi için tam olarak hazır olmasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan proje dosyası arsanızın bulunduğu belediyenin “Fen İşleri Müdürlüğü” birimine götürmeniz gerekmektedir. Bu aşamada arsanız köy bölgesinde bulunuyorsa proje dosyanızı “İl Özel İdaresi” birimine götürmeniz gerekmektedir.
İlgili kurum tarafından(belediye veya il özel idaresi) götürdüğünüz proje dosyası onaylanır. Onaylanan prefabrik ev projeniz için proje ruhsatı çıkartılır. Bu proje ruhsatını almanız durumunda prefabrik eviniz için gerekli izinleri tamamlamış olursunuz. Bu işlemleri tamamlamanız sayesinde prefabrik evi satın aldığınız prefabrik ev firması ile iletişime geçebilir ve kurulum sürecinin başlatılmasını sağlayabilirsiniz.
Prefabrik ev yaptırmak istediğinizde mutlaka gerekli olan tüm koşulları sağlamanız gerekmektedir. Prefabrik ev subasman uygulamasının yaptırılması da idari kurumlar tarafından yasal olarak zorunlu tutulmuştur. Subasman uygulamasının yaptırılmaması durumunda ilgili kurumlar tarafından prefabrik ev yapımı için gerekli olan ruhsat ve diğer izinler verilmez. Bu nedenle tıpkı diğer yapı ve inşaat uygulamalarında olduğu gibi prefabrik evlerde de mutlaka subasman uygulamasının yaptırılması gerekmektedir. Bu şekilde yaşam alanlarında güvenliğin oluşturulabilmesi amaçlanmaktadır.
Dolayısıyla prefabrik eviniz içinde subasman uygulamasını yaptırmanız yasal zorunluluk kadar yaşam kalitesi ve güvenliği açısından da son derece önemli bir gerekliliktir. Bu gibi detayları göz önünde bulundurarak, prefabrik ev satın almanız gerektiğinden, mutlaka profesyonel destek almanız, pek çok soruna karşı önceden önlem alabilmenize olanak verir.