Bu yapılar, taşınabilir ölçeklenebilir yapılar olup genellikle köy gibi kırsal alanlar için kullanılırlar. Ayrıca standart boyutlarda olup yüklerin kolayca taşınmasını sağlar. Bu hususta prefabrik ev modellerinden biraz ayrılarak farklı bir şekilde üretilmektedir. Ancak yasal düzenlemeler bakımından bütün yapılar aynı düzenlemelere tabiidir. Yalnızca ebat çeşitliliği farkı gözetilmektedir. Bu yapıları kurmak ve kullanmak için yerel düzenlemelere ve izinlere uyulması gerekmektedir. Bu yapılar için yer seçimi, planlama izni, yapı kullanma izni ve çevresel izinler gereklidir. Yapıların kullanımına ilişkin izinler, kullanım amacına, bulunduğu bölgeye ve yerel düzenlemelere göre değişebilir.
Ülkemizde prefabrike veya betonarme yapılar fark etmeksizin bazı kadastral izinlerin alınması gerekir. Bu izinleri almak için yerel yönetimler ile görüşmek gerekmektedir. Bu izinler için aşağıdaki adımlar izlenebilir;
İlk olarak, yapının yerleştirileceği alanın belirlenmesi gerekir. Yer seçimi, yapının kullanım amacına ve bulunduğu bölgenin imar durumuna uygun olmalıdır. Ayrıca bulunan yerin niteliğinin arsa olması gerekmektedir. Niteliği arazi veya tarla olan yerlerde yalnızca zirai faaliyetler yürütülebilir. Bu alanlara yapı yapılması yasaktır.
Yer seçiminden sonra, yapının yerleştirileceği alanın imar durumu incelenir. Eğer bölgede imar planı varsa, yapının bu plana uygun olması gerekir. İmar planı yoksa, yerel belediyenin yapıya izin verip vermediği araştırılmalıdır. Eğer imar bulunmuyorsa devlet tarafından uygulanan imar barışı çözümleri uygulanabilir veya imarın çıkması beklenebilir. İmar bulunuyorsa, aşağıdaki adımları izlemeye devam edebilirsiniz.
Yapının boyutları ve kullanım amacına göre bir proje hazırlanmalıdır. Projede, yapının yerleştirileceği alanın ölçüleri, malzemeleri, iç mekan düzenlemesi, izolasyonu gibi detaylar yer almalıdır. Ancak bu kısımda projenin ayrıntılı olarak çizilmesi de gerekmektedir.
Yapının yerleştirileceği alanın imar durumuna göre, yapı kullanma izni, çevresel izinler ve planlama izni gibi izinler alınması gerekebilir. İzinlerin alınması için ilgili yerel yönetimlere başvuru yapılmalıdır. Başvuruda, proje belgeleri ve yer seçimi belgeleri sunulmalıdır. Bu belgeler genellikle tapu ve kimlik gibi belgeler olmaktadır.
Gerekli izinler alındıktan sonra izin verilen ölçüler kapsamında yapının inşası ve montajı yapılabilir durumda olduğunda, yerleştirileceği alanın imar durumuna uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Yapının kullanımına başlanabilmesi için, alınan izinlerin şartlarına uygun hareket edilmelidir. Ayrıca, yapının düzenli bakımı ve temizliği yapılmalıdır. Bunların yanında bu yapılar birleştirilebilmektedir. Bu kapsamda birkaç adet satın alarak birleşimini sağlayabilirsiniz. Bu adımlar genel olarak uygulanır. Ancak, her il ve ilçede izinlerin alınması ve süreçlerin uygulanması farklılık gösterebilir. Bu nedenle, yerel yönetimlerle iletişim kurularak detaylı bilgi alınması tavsiye edilir.
Bu tarz yapılar, taşınabilir olmaları, hızlı montajlanabilir olmaları, esnek olmaları, ekonomik olmaları ve çevre dostu olmaları gibi avantajları nedeniyle tercih edilmektedir. Bunların yanında tek katlı prefabrik ev modelleri de çevre ve bütçe dostu yapı çözümleri olarak görülmektedir. Ayrıca, bu yapılar, ofis, konut, sağlık merkezleri, depo ve showroom gibi birçok farklı amaç için kullanılabilmektedir.
Bu yapıların yapımında sandviç panel teknolojisi sıklıkla kullanılmaktadır. Sandviç panel, iki sac levha arasında yer alan yalıtım malzemesi ile birleştirilmiş levhalardır. Bu paneller, yüksek mukavemetli yapılar oluşturmak için kullanılır. Sandviç panel teknolojisi, yapının hızlı ve kolay bir şekilde montajlanabilmesini sağlar ve yüksek ısı yalıtımı sağlayarak enerji tasarrufu sağlar. Bu nedenle, yapıların yapımında sandviç panel teknolojisi sıklıkla tercih edilmektedir.
Sandviç panel teknolojisi ile sıvı ve ses yalıtımı sağlanabilir. Bu malzemeler sayesinde yüksek yoğunluklu oldukları için sıvı ve ses yalıtımı için oldukça etkilidirler. Sıvı yalıtımı için kullanılan poliüretan yalıtım malzemesi, yüksek mukavemete sahip olduğu gibi suya dayanıklıdır ve yüzeyinde herhangi bir çatlak veya boşluk bırakmaz. Bu özellikleri sayesinde, yapıların çatıları, duvarları ve zeminleri için sıvı yalıtımı için tercih edilirler.
Ses yalıtımı için kullanılan taş yünü yalıtım malzemesi, yüksek yoğunluklu olması ve içindeki liflerin ses dalgalarını emebilme özelliği sayesinde etkili bir ses yalıtımı sağlar. Bu nedenle, yapıların yapımında ses yalıtımı için sandviç panel teknolojisi kullanılır. Ancak, sıvı ve ses yalıtımı için kullanılan malzemelerin türü ve kalitesi, yapının kullanım amacına ve bölgenin iklim koşullarına göre değişebilir. Bu nedenle, uygun malzeme seçimi, yalıtımın etkinliğini artırmak için önemlidir.