Son yıllarda taşınabilir evler, kullanışlı ve çevre dostu bir yapı şekli olarak ilgi görmeye başladı. Ancak birçok kişi dayanıklılığı konusunda endişe duyuyor. Aslında, uygun bakım ve onarımla bu evler uzun yıllar dayanabilir ve kullanımı rahat olabilir. Bu evler ülkemizin dört bir yanında kullanılıyor. Fiyatının uygun olmasının yanında bunun bir diğer sebebi de konteyner ev modelleri oldukça dayanıklıdır. Dayanıklı olduğu için taşınabilir bir yapı olabiliyor. Bir evin taşımaya olan dayanıklılığı oldukça yüksek olması gerekir ki, bir yerden farklı bir yere taşınabilsin.
Bu tarz yapıların ömrü, her yapıda olduğu gibi kullanım şekline de bağlı olarak 5 aşağı, 5 yukarı değişmektedir. Genellikle bir evin kullanım ömrünün uzun olduğu söylenmektedir. Ancak bu sadece bir rakamdan ibarettir ve evin kullanım ortamına ve yapım kalitesine bağlı olarak kullanım ömrü büyük farklılıklar gösterebilir. Dış mekanda monte edildiği için yağmur, rüzgar ve sıcaklık değişimlerinden etkilenecektir ancak uygun bakım yapılırsa yapı uzun yıllar sonra bile sapasağlam kalacaktır.
Bir evin kullanım ömrünü etkileyen birçok faktör vardır. Öncelikle malzemelerin kalitesi önemlidir. Boya ve izolasyonun doğru yapılması da dayanıklılığı etkiler. Nitekim bu yapılarda çok dayanıklı ve kaliteli malzemeler kullanılıyor. Uygun şekilde kullanıldığında bu evlerin kullanım ömrü uzatılabilir. Ayrıca çatı ve duvarların su yalıtımının güçlendirilmesi, sızıntılardan kaynaklanan hasarların önlenmesine yardımcı olabilir. Uygun bakım yapıldığı takdirde cihazın 40 yıldan fazla dayanması oldukça olasıdır. Yalıtım hususunu ise yapının üretildiği üreticilere sorabilirsiniz ve bazı yapı numuneleri görebilirsiniz.
Bir evin kullanım ömrü aynı zamanda kurulduğu ortama göre de değişebilir. Soğuk bölgelerde yalıtım performansı önem kazanmakta ve uygun yalıtım malzemeleri kullanılmazsa yapının iç mekanı konforlu olmayacaktır. Buna karşılık, sıcak ve kuru bölgelerde de yalıtım önemlidir. Bir evin kullanım ömrü, tasarımına ve bakımına bağlı olarak çok daha uzatılabilir. Doğru montaj ve düzenli bakım ile 30 yıldan fazla rahatlıkla kullanmanız mümkündür. Bir evin uzun ömürlü olabilmesi için kurulum ortamına uygun önlemlerin alınması ve gerekli onarımların yapılması önemlidir. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi ise üreticinizden alabilirsiniz.
Ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Hal böyle olunca ülkemizin her yerinde sağlam ve dayanıklı evler kullanmamız gerekiyor. Nitekim bir afet meydana geldiğinde, birçok insan evini kaybeder. Geleneksel geçici konutların inşası uzun zaman alıyor, ancak bu taşınabilir evler hızla kurulabiliyor ve bu da afet mağdurlarının yükünü azaltıyor. Bu kapsamda bu yapıların afet sonrasında kullanılmasının faydaları ise aşağıdaki gibidir.
Afet sonrasında en önemli öncelik sağlıklı bir yaşam ortamının sağlanmasıdır. Bu evler fabrikalarda önceden üretildiği için, sahada montaj ihtiyacı minimuma indiriliyor. Elektrik ve su tesisatları çekildiğinden kısa sürede kullanılabilir hale getirilebilir. Bu tip evlerin en büyük avantajı, tipik geçici konutlara kıyasla çok sayıda kişiye daha hızlı bir şekilde bir ev ortamı sağlanabilmesidir.
Bu yapılar dış darbelere ve kötü hava koşullarına dayanıklıdırlar. Eğer artçı bir deprem daha olursa bu depremin etkilerinden daha az etkilenir, insanların huzur içinde yaşayabileceği bir ortam sağlar. Ayrıca, doğru şekilde güçlendirilirse uzun süreli kullanıma da dayanıklıdır.
Afet sonrası kurtarma çalışmaları oldukça masraflıdır, ancak bu evler nispeten düşük maliyetlerle üretilebilir. Bir diğer önemli nokta ise daha fazla insanın kısıtlı bütçeyle aynı evde yaşamasına olanak sağlamasıdır.
Afet bölgesinde yeniden yapılanma ilerledikçe ve uygun konutlar inşa edildikçe, geçici olan bu yapıların kaldırılması gerekecektir. Bu evler kolaylıkla sökülüp taşınabilir ve tekrar kullanılabilir. Bunların afet bölgelerine veya ihtiyaç duyulan alanlara nakledilmesi ile uzun süreli kullanımları sağlanabilir.
Afet bölgelerinde sadece ev değil, aynı zamanda tıbbi alanlar, geçici okullar ve erzak depolarına da ihtiyaç duyulacaktır. Bu evler farklı amaçlara yönelik olarak kolaylıkla özelleştirilebilir ve yerel ihtiyaçlara göre uyarlanmış alanlar olarak kullanılabilir. Örneğin, birden fazla yapı birleştirilerek geniş bir topluluk alanı yaratılabilir veya ofis konteyner modelleri ile afet bölgesindeki çalışanlar için daha verimli bir alan oluşturulabilir. Bu evler genellikle hayırsever insanlar veya işletme sahipleri tarafından satın alınarak afet bölgesine gönderiliyor. Bu tarz bir bölgede çalışan hemşire ve doktorlarımız için yatacak bir yer vermek oldukça iyi olacaktır. Bu evler hız, dayanıklılık ve maliyet açısından avantajlı olup, afet durumlarında depremzedelerin geçici olarak barınması için en iyi seçenektir. Her bölgenin durumuna göre uygun şekilde kullanılması gerekecek olsa da, gelecekte afetzedelerin yaşamlarına destek olma aracı olarak daha da fazla ilgi görmesi muhtemeldir.