• Anasayfa
  • Blog
  • Gıda Güvenliği ve Hijyen: Prefabrik Yemekhanelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gıda Güvenliği ve Hijyen: Prefabrik Yemekhanelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gıda Güvenliği ve Hijyen: Prefabrik Yemekhanelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Modern inşaatta, yemekhaneler inşaat alanlarından, büyük etkinliklere kadar çeşitli gıda hizmeti için uygun bir çözümdür. Bu yapılar içerisinde alanda çalışan personeller ve müdürler için yemek hazırlanmakta ve yenmektedir. Bu sebeple steril olması gerekmektedir. Keza prefabrik yemekhane modelleri steril üretilir ancak steril tutulması için her gün temizlenmesi önerilmektedir. Nitekim bu binalar kolayca taşınabilmektedir. Ancak prefabrike bir ortamın muazzam faydalarından birisi de bu tür tesisleri kullananların korunması için yüksek gıda güvenliği ve hijyen standartları ile eşleşmesidir. Gıda güvenliğindeki en önemli şeylerden biri sıcaklık kontrolüdür. Yemekhanelerde yemek pişirmek ve gıda saklamak için ayrılan alanlar çok küçüktür, bu nedenle, buzdolabı ve dondurucu gibi soğuk depolama tesisleri düzgün çalışmalıdır. Aynı şey sıcak yiyeceklerin depolanması için de geçerlidir. Bu nedenle, bakteri oluşumunu ve yiyeceklerin bozulmasını önleyecek sabit sıcaklıkları korumak için kaliteli ekipman sağlamak gerekir. Bu kapsamda yemekhane binası nerede olursa olsun, sıhhi ve elektrik tesisatı çekilebilmektedir.

Prefabrik Yemekhanelerde Uygun Havalandırmalar Var Mı?

Havalandırma, hijyen ve gıda güvenliği ile ilgili önemli bir konudur. Yetersiz hava sirkülasyonu nemde artışa yol açar ve bu da bakteri ve küf oluşumu için elverişli bir ortam yaratır. Taşınabilir yemekhane planlarında uygun olarak pişirme, servis edilme ve yemek yenme alanları bulunur. Her alana göre havalandırma yapılmaktadır. Aksi halde mutfakta pişen yemeğin kokusu çok ağır bir biçimde yapı içerisinde kalır ve bu durum iştah açmak yerine iştah kapatıcı olacaktır. Bu sebeple modüler yemekhaneye uygun şekilde tasarlanmış bir havalandırma sistemi olmalıdır. Bu özellikle çok fazla pişirme ve sıcaklığın olduğu mutfak gibi yerlerde geçerlidir.

El hijyeni, hazırlama ve servis için gıda güvenliğinde basit ancak kritik bir faktördür. Yemekhanelerde mutfak personeli ve gıda işleyicileri için yeterli el yıkama tesisleri bulunmalıdır. Her el yıkama tesisinde akan su, sabun ve kağıt havlu veya el kurutma makinesi bulunmalıdır. Bu sebeple yemekhane planlarında bazı noktalarda lavabo alanları bulunmaktadır. Personelin ellerini yıkamak için uygun prosedürleri hatırlatmak için kantine tabelalar koymak yararlı olacaktır. Özellikle tavuk gibi çiğ yiyecekleri elledikten sonra sık sık el yıkamayı teşvik edin.

Yemekhane Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Herhangi bir yiyecek servisi ortamında, yüzeylerin temizlenmesi hijyeni sağlamak için önemlidir. Yemekhanenin tüm alanlarında, tüm yüzeylerin kolayca temizlenebilir ve her zaman dezenfekte edilebilir olduğundan emin olunmalıdır. Paslanmaz çelik, bakteri oluşumunu önlediği ve temizlenmesi kolay olduğu için mutfak yüzeyleri için iyi bir seçimdir. Sıkı bir temizlik programı uygulayın ve personelinize mutfak ekipmanlarını ve yüzeylerini temiz ve dezenfekte edilmiş tutmanın önemini öğretmeniz de bu hususta önemli olacaktır. Geçici olmaları nedeniyle, kurulan alana göre haşereler ve fareler girebilmektedir. Bu sebeple gıdaların dolap gibi güvenli alanlara konulması gerekmektedir. Bu sayede yapı genel olarak haşerelere ve farelere karşı da dayanıklı hale getirelibilir. Yiyecek ve mutfak eşyalarının kirlenmesini önlemek için bir haşere kontrolü stratejisi olmalıdır. Bu bağlamda, yiyecekler kapalı kaplarda saklanmalı ve kantin tasarımı kemirgenler veya böcekler gibi zararlıların girmesine izin vermemelidir.

Atık yönetimi, kontaminasyonun önlenmesi ve hijyenin sağlanması açısından çok önemlidir. Taşınabilir bir yemekhanede kontaminasyonu önlemek için yiyecek hazırlama alanlarının konumu atık bertaraf alanlarından makul ölçüde uzakta tutulmalıdır. Organik atıklar, geri dönüştürülebilir maddeler ve genel çöpler için farklı kapalı kutular olsun ve bunlar sık ​​sık boşaltılmalıdır. Yemekhanenin kurulduğu alana belediyelerin çöpçü kamyonları gelmiyorsa atıklar belediyelerin geldiği yere kadar atığı götürüp bırakmalıdır. Aksi halde yapının kurulduğu alanda bir hayli kirlenecektir çünkü bu alanlarda çok yüksek oranda yemek çıkarılıyor. Bazı alanlarda 500 ile 1000 arası personel doyurulabiliyor. Bu kapsamda prefabrik ofis modelleri de bu yapılar ile birlikte kullanılabilmektedir. Bu kapsamda bu yapıların ses yalıtımı da olduğu için şantiye gibi alanlara dahi kurulsa, içerisindeki personel, dışarıdaki gürültüden çok fazla etkilenmezler. Ayrıca yalıtım hususunda ısı ve sıvı yalıtımı da olduğu için ülkemizdeki hemen hemen her yere kurulabilmektedir. Mutfakta veya çevresinde yemek hazırlayan veya servis eden herkes için uygun kullanım, uygun depolama prosedürleri ve kişisel hijyen konusunda düzenli eğitim kesinlikle zorunlu olmalıdır. Personelin en son gıda güvenliği gereklilikleri ve en iyi uygulamalarla aynı seviyede olmasını sağlamak için yenileme kursları ve atölyeler verebilirsiniz. Eğitim, her personel için önemlidir.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç