• Anasayfa
  • Blog
  • Farklı İklim Koşullarına Uygun Prefabrik Yapılar

Farklı İklim Koşullarına Uygun Prefabrik Yapılar

Farklı İklim Koşullarına Uygun Prefabrik Yapılar

Taşınabilir yapılar farklı iklim koşullarına dayanmaya hazırdır. Keza bu yapılar çok dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bu hususta prefabrik ofis modelleri günümüzde çok yönlülükleri, hızları ve uygun fiyatları nedeniyle revaçta olan yapılardır. Bu yapıların en büyük avantajları arasında çeşitli iklim koşullarına uyum sağlayabilmeleri yer alır. Çok sıcaktan aşırı soğuğa, çok şiddetli yağmurlardan, çok şiddetli rüzgarlara kadar dayanabilirler. Bu yapılar farklı çevrelerin ihtiyaçlarına uygun olarak üretilebilir. Bu yapılar çeşitli iklim koşullarına dayanıklı olduğu için birçok farklı coğrafi konum için kurulabilir bir alternatiftir.

  • Sıcak İklim

Çöller gibi sıcak ve kurak bölgelerde, yapılar yoğun sıcağa dayanabilmeli ve sakinlerine amansız güneş ışığından korunma sağlamalıdır. Bu tür iklimler için bu yapılar, enerji verimliliğini ve sıcaklık konforu arttıran özelliklerle tasarlanmıştır. Bu tür evlerin yapımında ve üretiminde kullanılan baskın özellik üstün yalıtımdır. Duvarlarda, çatıda ve zeminde yalıtım, evin içinde serinlik sağlayarak aşırı klimaya olan ihtiyacı azaltır. Çatıda kullanılan malzemeler genellikle UV yansıtıcıdır, dolayısıyla ısı emiliminin büyüklüğünü azaltır. Sıcak iklimlerde bir diğer çok önemli faktör de havalandırmadır. Bu yapıların tasarımı, binanın içinde doğal hava sirkülasyonuna izin vermek için stratejik pencere yerleşimleri bulunmakta ve havalandırma mekanizmalarına ile mekanik sistemlere tamamen bağımlı olmadan soğutma sağlar.

  • Soğuk İklim

Çok soğuk ve karlı mevsimlerle karşı karşıya kalan bir bina, kar yükünü taşıyacak şekilde sıcak ve güçlü kalacak şekilde tasarlanmalıdır. Bunun için yalıtım, ısı kaybını önleyerek ve konforlu, sıcak bir yaşam ortamı sağlayarak bir binanın iç ısısını korumada yine önemli bir rol oynar. Bu yapılar, ısı kaybını azaltmaya yardımcı olan çift camlı pencerelere sahiptir. Enerji tasarruflu malzemeler ve hava geçirmez yapı kullanımı, iç mekan sıcaklıklarını sabit tutar ve dolayısıyla ısıtma kaynaklarına olan ihtiyacı azaltır. Çatılar genellikle kar birikmesini önlemek için ve ağır yüklerin getirdiği hasar risklerini azaltmak için dik eğimli olarak tasarlanır. Bu yapıların tüm cephelerinde donma sıcaklıklarına dayanabilen ve nemle ilgili sorunları önleyebilen güçlü ve hava koşullarına dayanıklı malzeme kullanılarak yapılmıştır.

Nemli İklimde Prefabrik Yapı Kullanımı

Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi çok fazla yağış almaktadır. Bu tarz yoğun yağış alan nemli bölgeler için, herhangi bir yapı neme ve küf oluşumuna dayanabilmelidir. Ayrıca yeterli havalandırma olmalıdır. Bu yapının malzemeleri paslanmaya karşı dayanıklı olmalı ve çürümeye maruz kalmamalıdır, böylece yapı bu tür nemli hava koşullarında uzun ömürlü olabilir. Bu yapılar ayrıca, tropik bölgelerde sıklıkla meydana gelen yoğun yağmur sırasında suyun eve nüfuz etmemesi için yüksek beton zemin üzerine kurulmalıdır. Havalandırma, tropikal bölgelerde dikkate alınması gereken bir diğer önemli husustur kibu  yapılar ayrıca havanın dolaşımını ve iç mekan ikliminin hoş olmasını sağlamak için pencereler ile tasarlanmıştır. Ayrıca, nemin içeri sızmasını ve binaya zarar vermesini önlemek için galvanizli çelik ve su geçirmez kaplamalar kullanmıştır. Yağmur, eğimli çatılar ve uzatılmış çıkıntılar ile yapıdan saptırılabilirken, duvarların ıslanması önlenir. 

Prefabrik Yapıların Rüzgar Dayanıklılığı

Ülkemizde çok fazla dağlık arazi olduğu gibi ovalarda bulunmaktadır. Dağlarda rakım yüksek olduğu için ovalarda dağlar olmadığı için aşırı rüzgarlar olabiliyor. Bu hususta prefabrik evler şiddetli rüzgarlar, kasırgalar veya hatta kıyılarla karşı karşıya kalan bölgelerdeki hava koşullarına dayanabilmelidir. Bu alanlar için tasarlanan bu yapılar, sağlam yapısal sistemlere sahip takviyeli malzemelerle üretilir, böylece sağlamlık gösterilebilir. Bu yapılar , rüzgar hızına dayanıklı ve aşırı hava koşullarında çok daha dayanıklı hale getiren aerodinamik bir şekilde tasarlanabilir. 

Evin yapımında kullanılan malzemeler çok iyi olduğu ve kolayca aşınmadığı için tuzlu su hasarına karşı koruma sağlamak amacıyla kıyı bölgelerinde de kullanılabilir. Bu yapıların üretiminde yaygın olarak kullanılan malzemeler, korozyona neden olan tuzlu havaya dayanıklı olması için özenle seçilen malzemelerdir. Pencereler ve kapılar, rüzgara ve uçan döküntülere karşı koruma sağlamak için daha da güçlendirilebilir. Bu yapıların bir diğer güçlü noktası da çok yönlülükleridir. Bu binalar bölgesel malzeme, yalıtım ve tasarım özellikleri kullanılarak belirli iklim zorluklarına göre tasarlanıp özelleştirilebildiğinden, temelde her türlü ortamda konforlu, güvenli ve dayanıklı bir yaşam veya çalışma alanı sunabilirler.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç