• Anasayfa
  • Blog
  • Çelik Konstrüksiyon Ev Ömrü Ne Kadardır?

Çelik Konstrüksiyon Ev Ömrü Ne Kadardır?

Çelik Konstrüksiyon Ev Ömrü Ne Kadardır?

Ülkemizde pek çok farklı yapı, pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Bu evlerden bazıları çelik kullanılarak yapılmaktadır. Ayrıca çelik konstrüksiyon ev fiyatları da oldukça uygundur. Bu sebeple her türlü ihtiyaç için kullanılmaktadır. Çelik çerçeveli evler sağlamlık ve dayanıklılık ile sunar. Fabrikalarda düzgün bir şekilde imal edilir ve uzun süreler boyunca kullanılabilir. En güçlü yapı malzemelerinden biri çeliktir. Bükülmez, çatlamaz veya büzülmez ve bu nedenle uzun vadeli kullanılacak yapılar için ideal bir malzemedir. Ahşabın aksine, termitler, çürüme ve küf gibi birçok yaygın yıkıcıya karşı dayanıklıdır. Doğal dayanıklılığıyla çelikten üretilen bir ev, normal koşullar altında 50-100 yıla veya daha fazlasına kadar dayanır.

Tüm çelikler aynı değildir ve çelik çerçeveli bir evin dayanıklılığı çeliğin kalitesine ve yapının kalitesine bağlıdır. Yüksek kaliteli galvanizli çelik, özellikle çok nemli bölgelerde veya kıyı bölgelerine yakın yerlerde paslanmaya ve korozyona karşı çok iyi direnç gösterir. Bu kapsamda deneyimli ve güvenilir bir üretici ile çalışmak, yapı açısından minimum riskle yapının uygun şekilde yapılmasını sağlar. Çelik dayanıklı olsa da, korozyona karşı dayanıklıdır. Üreticiler genellikle kullandıkları çelik çerçevenin ömrünü uzatmak için galvanizleme veya toz kaplamalar gibi koruyucu kaplamalar uygular. Bu sayede çelik çok daha uzun süre korozyona uğramadan veya paslanmadan yapıyı ayakta tutacaktır.

Çelik Evler Doğal Afetlere Dayanıklı Mıdır?

Çelik kullanılarak üretilen bu evler pek çok farklı olumsuz koşullara dayanıklı şekilde üretilmektedir. Çevre, bir çelik evin ömrünü belirlemede önemli bir rol oynar. Yoğun kar yağışı, sert rüzgarlar veya sık depremler gibi aşırı hava koşullarının olduğu bölgelerde, çok fazla kullanılmaktadır. Deprem anında, çelik, sismik kuvvetleri emerek dağıtabilir. Bu açıdan baktığımızda ülkemizin her yeri deprem bölgesidir. Nitekim bu evler tasarlanırken depreme dayanıklı olacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu kapsamda sizlerde iki katlı çelik ev modelleri tercih edebilirsiniz. Bu kapsamda yalnızca iki kat ve tek katlı modeller bulunmaktadır. Deprem uzun olmayan yapıları yıkamamaktadır.

Herhangi bir ev gibi, çelik kullanılarak üretilen bu evler de rutin bakım gerektirir. Ancak ev bakımı için evinizi temizlemeniz ve su birikmesini önlemek için olukların temizlenmesi ve gerektiğinde koruyucu kaplamaların yeniden boyanması gibi bakımlardır. Proaktif bakım, küçük sorunların büyümemesini sağlayarak yapıyı onlarca yıl korur. Yani başka bir açıdan baktığımızda çok fazla bakım gerektirmez. Çelik kullanılarak üretilen bu evler sonradan genişletilebilmektedir. Çelik konstrüksiyonun modüler yapısı, mülk sahiplerinin yapının bütünlüğünden ödün vermeden yaşam alanlarını genişletmelerine olanak tanır. Bu, evin işlevsel ömrünü daha da uzatabilir ve onu gelişen ihtiyaçlarla uyumlu hale getirebilir. Bu tarz genişletmeler için üreticiyi önceden bilgilendirmeniz daha doğru olacaktır. 

Çelik Evlerde Yalıtım

Yalıtım, ülkemizde çok önem verilen bir husustur. Ne olursa olsun bir yapıda yalıtımın yapılması gerekmektedir. Çelik kullanılarak üretilen bu evler güçlü, esnek ve dayanıklıdır, ancak yalıtım onları konforlu ve enerji açısından verimli hale getirmek için oldukça önemlidir. Uygun yalıtım, tutarlı iç mekan sıcaklıklarının korunmasına yardımcı olur ve yoğuşma gibi olumsuzlukları önlerken enerji tüketiminden tasarruf sağlar. Çelik, oldukça iletken bir malzemedir ve ısıyı ve soğuğu verimli bir şekilde iletir. Bu yapılarda kullanılan çelik, belirli yerlerde kullanıldığı için yalıtıma herhangi bir etkisi bulunmaz. 

Yalıtım olmadığında, herhangi bir ev kışın çok fazla ısı kaybeder ve yazın ısının çoğunu içeriye yansıdır ve evi yaşanmaz hale getirir. Bu da evin içerisinde yapılacak ısıtma ve soğutma çalışmalarında çok fazla kullanılması ve çok fazla enerji israfına neden olur. Yalıtım, iç mekan sıcaklıklarını koruyan ve enerji israfını en aza indiren bir tampon görevi görür. Yalıtım olarak bu yapılarda EPS strafor kullanılır. Bu yalıtım, yapının etrafındaki boşlukları doldurmak ve sızdırmazlık sağlamak için genişler ve bu da onu hava geçirmez yalıtım için etkili bir seçenek haline getirir. Ayrıca, yoğuşmayı ve küf oluşumunu önleyen bir nem bariyeri sağlar.

Çelik kullanılarak üretilen evlerle ilgili bir diğer endişe ise evde nem oluşması ile ilgilidir. Nitekim herhangi bir ev düzgün bir şekilde yalıtılmaz ve havalandırılmazsa, yüzeylerde yoğuşma oluşur ve bu da küfe yol açar. Buhar bariyerli yalıtım malzemeleri, yeterli havalandırma sistemleriyle birleştiğinde, ortamı kuru ve sağlıklı tutar. Ayrıca yalıtım, çelik çerçeveli evlerde ses yalıtımı için de iyidir.

Diğer Blog Yazılarımız
İletişime Geç